column

Persoonlijke verhalen over mijn leven met ME/CVS.

Nederlands

Iedereen wist het al…

Djembés [foto: Barbara]

Onlangs was ik bij mijn queer pagan kamp, waar ik al jaren heen ga. Zoals gebruikelijk waren er ook djembés en sommigen van ons begonnen te drummen. Meestal heb ik daar geen last van, maar één van de drums had een hoge toon die pijn deed aan mijn oren. Dus ik nam wat afstand, waarop één van mijn vrienden vroeg of dat te maken heeft met mijn autisme. Autisme?! Welk autisme??

Vier belangrijke woorden als je een handicap hebt

Jochem. Foto: Johannes Odé

Toen ik chronisch ziek werd, had ik geen idee dat ik in een nieuwe wereld terecht zou komen. Een wereld met eigen regels, eigen normen en zelfs een eigen jargon. Waar groepen deze dingen normaal zelf verzinnen, zijn deze in Gehandicaptenland juist door de samenleving opgelegd. In deze column lees je vier woorden die speciaal voor mensen met een handicap gelden.

Ontsnapt aan de wurggreep van armoede

Jochem. Foto: Johannes Odé

In het kader van de Dag van de Verborgen Armoede een artikel over verborgen armoede.

Zeven jaar geleden werd ik plotseling chronisch ziek. In één klap veranderde mijn leven totaal. Een ongeluk komt nooit alleen, want ik kon niet meer werken en belandde in de bijstand – en dát was nog wel mijn grootste handicap. Leven in armoede is mensonterend en wens ik mijn ergste vijand nog niet toe! Totaal onverwacht kwam er redding.

De unieke meerwaarde van lotgenotencontact

Zoom (foto: Mourizal Zativa via Unsplash)

Ruim 25 jaar is Jochem Verdonk betrokken bij allerlei belangenorganisaties voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Ondanks alle verschillen ziet hij ook belangrijke overeenkomsten. Het organiseren van bijeenkomsten voor lotgenoten is zo’n overeenkomst. Wat maakt lotgenotencontact bijzonder?

Pagina's