ME-Huiskamergroep: Voeding

ME-Huiskamergroep: Voeding

Elke maand organiseer ik online ME-Huiskamergroepen, bijeenkomsten voor mensen met ME/cvs. Tijdens deze bijeenkomsten wisselen we ervaringen uit, delen we tips over ons leven met ME/cvs en doen we nieuwe contacten op. Ik begeleid 2 groepen: op de 1e maandag en op de 3e woensdag van de maand. Omdat onze ervaringen ook voor anderen interessant kunnen zijn, deel ik hier de samenvattingen van onze gesprekken.

Gezond eten is natuurlijk altijd wijs, maar velen van ons merken dat de juiste voeding in ons geval een bijzonder grote impact heeft. Hoe zorgen we dat we gezond kunnen eten? Waar halen we de energie vandaan? En hoe komen we aan het budget, want gezond eten is duur en velen van ons hebben weinig geld. Welke tips en trucs hebben we bedacht?

Eén van ons merkt een groot verschil in energie en welbevinden tussen wel of niet gezond eten. Maar de energie ontbreekt vaak om goed genoeg voor zichzelf te zorgen.
Een ander merkt ook dat langere tijd ongezond eten voor minder energie zorgt. Zelf houdt diegene diëten niet vol en daarom kijkt die nu met een diëtist naar gezondere voeding. Ze zijn begonnen met alle ‘tussendoortjes’ aan te pakken. Verder is het advies om veel meer groenten te eten, in elk geval bij elke maaltijd.
Weer een ander vindt het lastig om te zeggen. Deze deelnemer eet redelijk gezond, maar dat lukt niet altijd.
Nog een ander is tijdelijk gestopt met suiker, maar dat maakte weinig verschil in energie of welbevinden. Op dit moment heeft deze deelnemer opnieuw moeite met suikervrij eten.

Waarmee ontbijten we?

  • Drie eieren: het idee dat veel eieren ongezond zouden zijn, is achterhaald.
  • Wisselend: brood of smoothie.
  • Wisselend: brood, smoothie, maiswafels, ‘full English’ of wat er over is van de vorige avond.

Twee van ons hebben ervaring met intermittent fasting, oftewel periodiek vasten. Er bestaan allerlei schema’s voor, bijvoorbeeld 8 uur eten en 16 uur vasten. Veel schema’s beginnen half-half en bouwen het aantal uren vasten langzaam op.
De ene persoon zit nu op een schema van 8/16 en merkt dat het slapen verbeterd is. Dat maakt een belangrijk verschil! De ander zat op een schema van 10/14, maar merkte weinig verschil en is ermee opgehouden.

Een van de deelnemers ervaart minder hersenmist door het eten van appels, bessen, chocolade, druiven, groene thee, sinaasappels en pure cranberrysap. Ook een hoge dosis foliumzuur helpt, want foliumzuur zorgt voor betere opname van vitamine B12.

De meesten van ons gebruiken ook aanvullingen voor vitamines, vooral B12 en D3:

  • Vitamine B12-injecties zijn populair: meerdere deelnemers ervaren grote positieve effecten op de gezondheid! Eén heeft minder hersenmist en minder PEM. Een ander ervaart veel kortere PEM. Een derde heeft meer energie, minder hersenmist en vermoedelijk ook minder PEM.
  • Vitamine D3 is bijna net zo populair: meerdere deelnemers ervaren ook hierbij grote gezondheidsvoordelen. Eén van ons gebruikt zelfs het hele jaar door de maximale aanbevolen dosis en ‘s winters de dubbele dosis. Als deze persoon dat niet doet, zakt de D3-waarde onder de minimale waarde.

 

Zie ook het verslag van de bijeenkomst over voeding in mei 2019.

Reactie toevoegen