Tinnitus: nooit meer stil (deel 2)

Ears [foto: Dolphingirl112]

Iedereen heeft wel eens een piep in de oren. Vaak is zo’n piep tijdelijk en dan is er niets aan de hand. Maar als je altijd geluid(en) hoort, ook als het stil is om je heen, dan heb je tinnitus. Meestal komt tinnitus samen met gehoorverlies, maar niet altijd. Veel minder bekend is dat tinnitus ook één van de gevolgen van ME/cvs kan zijn. Stevige tinnitus is vermoeiend en kan het moeilijker maken om mensen goed te verstaan. In dit tweede deel lees je over hulpmiddelen die kunnen helpen bij tinnitus.

Er bestaan verschillende hulpmiddelen die de hinder van tinnitus kunnen verminderen, zodat het leven met tinnitus prettiger of makkelijker wordt.

Achtergrondgeluid

Tinnitus valt vooral op als het stil is. Daarom zijn er allerlei websites en cd’s met geluiden die je op de achtergrond aan kunt zetten, zodat je tinnitus minder opvalt. Populair is zogenaamde “witte ruis”, “grijze ruis”, natuurgeluiden (regen, wind, kabbelend water, etc) of muziek. Websites als YouTube staan vol met video's met dit soort geluiden. Sommige mensen doen dit alleen voor het slapen gaan, anderen gebruiken het de hele dag door. Probeer vooral uit wat voor jou het beste werkt!

Tinnitusmaskeerder

Als je niet alleen tinnitus hebt, maar ook een behoorlijk gehoorverlies, dan kun je een hoortoestel met een tinnitusmaskeerder overwegen. Het hoortoestel versterkt de geluiden die je zelf niet goed meer hoort en de ingebouwde tinnitusmaskeerder producteert een soort “anti-geluid”. Door dit tegengeluid valt de tinnitus min of meer weg, of raakt in elk geval meer op de achtergrond. Dat kan rust geven.

Als je geen of nauwelijks gehoorverlies hebt, dan is een tinnitusmaskeerder geen optie.

Beter verstaan

Soms kan tinnitus zo luid zijn dat het moeilijk wordt om andere mensen te verstaan. Zeker in moeilijke luistersituaties met meerdere mensen en achtergrondgeluiden, zoals bijv. verjaardagsfeesten. Tinnitus is op zichzelf al vermoeiend, omdat het nooit stil is. Maar als je tinnitus zo luid is dat het lastig worden om mensen te verstaan, dan is het extra vermoeiend. Gelukkig zijn er luisterhulpmiddelen die het verstaan makkelijker kunnen maken.

Luisterhulpen

Luisterhulpen zijn eenvoudige apparaten die bestaat uit een versterker met een ingebouwde microfoon, waarop je een hoofdtelefoon kunt aansluiten. Een luisterhulp kun je bijvoorbeel op de knie zetten, zodat je gesprekspartner in de microfoon kan spreken. Sommige luisterhulpen hebben een ringleidingfunctie, zodat je deze kunt gebruiken op plekken waar een ringleiding aanwezig is (zoals een kerk, een theater, etc).

Luisterhulpen worden meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Kosten: ongeveer 100 tot 200 euro.

Solo-apparatuur

Een stap beter en geavanceerder is solo-appatuur. Dit bestaat uit twee onderdelen: een zender met een ingebouwde microfoon en een ontvanger met een halslus of hoortoestellen. De zender kun je aan je gesprekspartner geven en de ontvanger houd je zelf. Omdat solo-apparatuur uit twee onderdelen bestaat, maakt afstand tot de spreker niet uit. Daarom is dit ideaal bij bijv. kerkdiensten en lezingen. De zender kan ook eenvoudig gekoppeld worden aan een televisie of stereo. Voor mensen zonder hoortoestellen kan solo-apparatuur ook geleverd worden met een hoofdtelefoon of “oortjes” (ontvangers die eruit zien als een hoortoestel).

Solo-apparatuur kan bij stevige tinnitus worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dan is wel een goede onderhouwing nodig, waarin je duidelijk beschrijft wat je allemaal kunt doen met solo-apparatuur (wat je zonder dus niet meer kunt). Het AC kan hierbij helpen.

De Hoorinfotheek heeft allerlei hulpmiddelen voor slechthorenden en doven, waaronder luisterhulpen en solo-apparatuur. Je kunt een afspraak maken om de verschillende merken uit te proberen, zodat je zelf kunt ervaren wat voor jou wel of niet werkt.

Schrijftolk

Met stevige tinnitus kun je ook nog in aanmerking komen voor vergoeding van tolkuren, ook als je daarnaast geen of nauwelijks gehoorverlies hebt. Zeker een schrijftolk die het gezegde omzet in tekst op een scherm of laptop, kan in sommige situaties erg makkelijk zijn. Het kan veel energie schelen als je luisteren en lezen kunt combineren, zodat je niet de hele tijd “door de tinnitus heen” hoeft te luisteren.

Tolkcontact heeft meer info over het inzetten van (schrijf)tolken en tolkurenvergoeding.

Persoonlijke ervaring

Ik heb zelf stevige tinnitus (een ruis van 25 dB in het spraakgebied, een hoge piep van 10 dB en nog wat zachtere geluiden), maar ik heb nauwelijks gehoorverlies. Ik gebruik met veel plezier solo-apparatuur van het merk Phonak Roger Select (zender) en Phonak Roger Focus (ontvanger), dat luisteren voor mij echt veel makkelijker maakt. De zorgverzekering wilde een onderbouwing bij de aanvraag en heeft het vergoed. Daarnaast heb ik een tolkurenvoorziening, zodat ik bij grotere bijeenkomsten een schrijftolk kan inzetten. Ik ben graag bereid om mijn ervaringen en tips voor aanvragen te delen met lotgenoten. Mail me gerust als je meer wilt weten!

Meer lezen

Stichting HoorMij is de organisatie voor mensen met gehoorproblemen. Op hun website kun je ook veel info over tinnitus vinden.

In deel 1 lees je meer over wat tinnitus is en mogelijke onderzoeken om tinnitus in kaart te brengen.

Reactie toevoegen