ME-Huiskamergroep: Voeding

ME-Huiskamergroep
0
Nog geen stemmen

Elke maand organiseer ik ME-Huiskamergroepen, bijeenkomsten voor mensen met ME/cvs. Tijdens deze bijeenkomsten wisselen we ervaringen uit, delen we tips over ons leven met ME/cvs en doen we nieuwe contacten op. Ik begeleid 2 groepen: op de 1e maandag en op de 3e woensdag van de maand. Omdat onze ervaringen ook voor anderen interessant kunnen zijn, deel ik hier de samenvattingen van onze gesprekken.

Algemeen

Allemaal zijn we op onze eigen manier bewust bezig met onze voeding.

Algemene richtlijn waar we het allemaal over eens zijn: ga af op wat je lichaam aangeeft. Wat voelt goed om te eten? En wat niet? Luister naar deze signalen. Heb je opeens ergens zin in? Neem het!

We zijn het met elkaar eens dat goede voeding (te) duur is. Zeker voor mensen met een krappe beurs (wat voor de meesten van ons het geval is).

Diëten

Sommigen van ons hebben goede ervaringen met het paleodieet of het ketodieet. Dit zijn twee diëten die veel op elkaar lijken. Bij beide diëten gaat het erom de inname koolhydraten, zuivel en fruit te verminderen (of zelfs helemaal niet meer te nemen). De details verschillen per dieet.

Het ketodieet kent verschillende varianten: bij de ene variant eet je wanneer je trek hebt. Bij de andere variant eet je 3x per dag, zonder tussendoortjes (vanwege het insulinesysteem).

Intoleranties

Bij een histamine-intolerantie wordt histamine niet goed afgebroken door je systeem. Er bestaan geen kant-en-klare testen om dit vast te stellen. Het is dus een kwestie van systematische eliminatie.

Een mesoloog kan eventuele voedselintoleranties meten. Vaak zal de mesoloog na de metingen ook supplementen en vitaminen aanraden, om hierdoor opgelopen tekorten weer aan te vullen.

Speltbrood bevat veel minder gluten dan tarwe. Let op: vaak wordt het speltmeel aangevuld met tarwemeel, zodat het alsnog meer gluten bevat!

Suikerverslaving

Allemaal zijn we alert op de hoeveelheid suiker die we binnen krijgen. Eén van ons heeft zelfs een suikerverslaving achter de rug.

Voor de één werkt het goed om in één keer te stoppen met suiker, voor de ander werkt het beter om het stapje voor stapje af te bouwen. Ieder moet dit doen op de manier die het best past.

Tv-programma Radar

Onlangs besteedde het tv-programma Radar aandacht aan voeding (in de brede zin van het woord). Op 13 en 20 mei 2019 zonden ze een tweedelige serie over cholesterol en statines uit:

Op de website van Radar kun je allerlei video’s, artikelen en ander nieuws rondom “voeding” teruglezen.

Beoordeel dit artikel: 
Nog geen stemmen

Reactie toevoegen